Aktuelt

Først ute på et ulykkessted?

Publisert: 8. januar 2020  |  Siste artikler  |  Arkiv

Statistisk sett er det ikke usannsynlig at du en eller annen gang i løpet av livet, vil ankomme først på et ulykkessted der mennesker har blitt skadet. I en slik situasjon er du forpliktet til å hjelpe og i verste fall kan du straffes med fengsel dersom du ikke følger loven.

Helt siden 2005 har førstehjelpskurs vært en obligatorisk del av føreropplæringen, og vi i Svein Svendsen Trafikkskole legger stor vekt på å forberede våre elever på det en kan møte på et ulykkessted.

Lovpålagt å hjelpe
Vegtrafikkloven er krystallklar om hjelpeplikten. I §12. «Plikter ved trafikkuhell» heter det: «Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stedet.»

Ifølge statistisk sentralbyrå ble 602 mennesker hardt skadd i trafikkulykker i 2018. I 2017 var tallet 665 og året før dette 656 personer. Dette er det laveste antallet hardt skadde som er registrert i trafikken i nyere tid og viser en utvikling på vei i riktig retning – hvor man aller helst skulle vært disse tallene foruten.

Ikke mist hodet
Så hva er det som egentlig forventes av deg om du skulle være den første som ankommer en alvorlig trafikkulykke? Det aller viktigste om man skulle havne i en slik situasjon er å bevare roen. Ingen reagerer likt i en stressende situasjon som dette, men mister man hodet vil verdifull tid gå tapt. Hvis det er snakk om alvorlige personskader, er tid en svært avgjørende faktor. Jo raskere ambulanse og helsepersonell kommer til stedet, jo større er sjansen for at liv ikke går tapt.

«Sikre, varsle og så hjelpe»: 
Er man først ute på et ulykkessted, er det tre viktige ting man skal huske på - i en bestemt rekkefølge.
Sikre: En ulykke kan fort bli enda større hvis andre trafikanter ikke blir gjort oppmerksomme på ulykken. Begynn derfor med å ta på deg en refleksvest og plasser ut varseltrekanter på begge steder av ulykkesstedet så raskt som mulig - Ca 150 meter unna der ulykken har inntruffet midt i veibanen. Du bør også sørge for å plassere bilen din med varselblinkene på i god avstand til ulykkesstedet, dette vil hindre at andre vil kunne kjøre inn i ulykken og skape farlige situasjoner. Er det flere personer som stopper for å hjelpe, vær den som tar kontroll over situasjonen. Sørg deretter for å få en god oversikt over hvor mange biler og skadde som er involvert og om disse er ved bevissthet. Her gjelder det å være så effektiv som mulig, slik at denne viktige informasjonen kan formidles direkte til nødsentralen.

Varsle: Når ulykkesstedet er sikret, må medisinsk nødtelefon 113 varsles. Da kommer du til nærmeste akuttmedisinske kommunikasjonssentral, som er lokalisert ved store sykehus rundt om i landet. Samtalen besvares som oftest av en spesialutdannet sykepleier eller erfaren ambulanseperson. I denne samtalen er det viktig å fortelle: 1. Hvem du er. 2. Hvor ringer du i fra, og 3. Å gi en nøyaktig beskrivelse av hva som har skjedd.
Når denne informasjonen er gitt, vil den du snakker med fra nødsentralen gi deg veiledning på hva du skal gjøre før medisinsk personell ankommer stedet.

Se til de skadde og gi livreddende førstehjelp
De første minuttene er helt avgjørende for hvordan det kommer til å gå med den eller de som har blitt skadet. Mens du venter på ambulansen, kan du bli nødt til å måtte gi livreddende førstehjelp. Sjekk om den skadde er våken og puster normalt. Hvis ikke, må du sørge for at personen får frie luftveier. Rett opp hodet slik at den skadde ser rett frem. Om nødvendig må du holde hodet på plass hele tiden frem til ambulansepersonellet ankommer ulykkesstedet. Hvis den skadde ikke puster, må vedkommende løftes ut av bilen og man må starte med gjenoppliving.
Hvis den skadde har synlige blødninger, må du forsøke å stanse denne. I tillegg er det viktig at du holder den skadde varm, et teppe eller ekstra klær vil sørge for å hindre varmetap.

Last ned Hjelp-113 appen
Mange kan nok tenke at nødsentralen har mulighet til å kunne spore hvor du er lokalisert via telefonsamtalen, dette er dessverre ikke tilfellet. For å gjøre det enklere for nødetatene å finne frem til ulykkessteder, har medisinsk nødnummer lansert en egen gratisapp som heter Hjelp 113. Det unike med denne, er at den sender automatisk melding hvor du er dersom du ringer 110, 112 eller 113 direkte fra appen. Dette vil gjøre jobben med å finne frem til riktig sted raskest mulig langt enklere for både brann-, medisinsk- og politiets nødsentraler.  Hjelp 113 appen gir også en god oversikt over hjertestartere i Norge og informasjon om hvordan disse kan benyttes.


Kilder:
https://www.rodekorsforstehjelp.no/rad-og-informasjon/forstehjelptips/trafikkulykker/
https://norskluftambulanse.no/livsviktig-app/

 

Andre artikler

  
Dette nettstedet bruker cookies (informasjonskapsler) for å tilpasse nettsidene bedre til deg som bruker. Klikk OK hvis du godtar dette Les mer om cookies og personvern her